IT в Нідерландах: погляд зі сторони рекрутингу

Після початку повномасштабного вторгнення, ми в MoreThan, як і більшість українських бізнесів почали активно розширювати свою діяльність на нові ринки. І однією з перших і ключових країн для нас стали Нідерланди. Отримали ряд замовлень на найм як всередині країни, так і на релокейт з інших країн до Нідерландів. Ці проекти успішно реалізували, і за час роботи назбирали інсайтів про відмінності українського та нідерландського ІТ.

Говорили про ці відмінності з нашою колегою, Леною Тихоновою, співзасновницею проекту HR-хата, яка останні 5 років працює з продуктовими компаніями з Нідерландів, Австралії, Ізраїлю. Розмову вирішили записати, тому що інсайти можуть бути корисні не тільки нам. З нашої сторони за найм відповідала Оля Самчук, рекрутер в MoreThan, тому на деякі питання попросили відповісти і її.

Тож, до справи!

Лена, привіт! Розкажи про своє загальне враження від ІТ в Нідерландах.

Lena Tykhonova: Приваблива країна для співпраці українських IT спеціалістів.
Всі говорять англійською: від продавчині/касира в магазині чи бабусі на вулиці до лікаря та вчителя.
Велика кількість стартапів, продуктових компаній, хабів відомих компаній, як Booking, Airbnb etc.
Різниця в часі мінімальна, лише 1 година.

– А що з ринком праці? Є суттєві відмінності від того, до чого ми звикли в Україні?

Lena Tykhonova: Голландські клієнти не розуміють, як ви можете бути Senior розробником, ще навчаючись в університеті. Будьте готові, що вони вас так не будуть сприймати. Для них рівень Senior – це не тільки роки технічного досвіду, а й зрілості людини у прийнятті рішень, взаємодії в команді, бізнес-орієнтованості тощо.

Голландці вимогливі до технічних скілів. Чи то українські розробники завищують свої, чи у них вони на щабель вищі. Але не раз доводилося спостерігати, як позиціонуючи себе як Senior і маючи 4-5 років досвіду, клієнт дає обґрунтований фідбек, чому людина на рівні Middle, і з цим не посперечаєшся.

Olga Samchuk: Agism та Diversity. Компанії можуть розглядати спеціалістів без огляду на стать і вік (за нашими “стандартами”, людину в 55 років все ще можуть у нас не найняти на позицію Project manager). Але тут є і інший бік медалі – дотримання балансу. Ви можете стикатися з вимогами, які з першого погляду можуть здаватись вкрай сексистськими – знайти на посаду виключно жінку (якщо в компанії, наприклад, більшість спеціалістів чоловіки). Це для більшого балансу та підтримки компаніями політики різноманітності.

Між іншим, по п’ятницям, якщо ви хочете вирішувати якісь бізнес питання – краще це зробити до 16.00, бо далі, ви вже не достукаєтеся так як робочий день закінчився. Взагалі, для не міжнародних компаній, а локальних – робочий день триває до 17.00. Нідерландці дуже чітко слідкують за своїм work-life balance.

А ще в Нідерландах існує закон про працевлаштування висококваліфікованих мігрантів (highly skilled migrant), який дає компанії податкову пільгу в разі, якщо вік мігранта-працівника не перевищує 30 років. Тому іноді запити можуть бути – знайти спеціаліста до 30 років.
Ми так шукали досить рідкісного спеціаліста для релокейту з Індії до Амстердаму.

Якщо так відрізняються вимоги, то і процес найму, напевно, складніший?

Lena Tykhonova: Процес найму значно довший, ніж в українських IT компаній, і до цього треба бути готовим. І це не через те, що він складніший. Просто через певний менталітет вони звикли приймати зважені рішення. А ще, люди в компаніях у них працюють по 10 і більше років, дехто пів життя в одній компанії. І коли вони беруть вас на роботу, то очікують на довготривалу співпрацю.
Якщо ви розсилаєте своє резюме, зачасту отримаєте автоматичну відповідь. Майже ніколи вам не напишуть справжню причину відмови, все автоматизоване і лише підставляється відповідь. Якщо ж вас запросили на співбесіду, то після неї фідбек вам дадуть або в телефонному режимі (українці трохи відійшли від розмов по телефону з кандидатами), або засетаплять кол. Рідше це буде у вигляді листа.

– А є відчутні особливості менталітету?

Olga Samchuk: Цікаво спостерігати за Employee experience нідерланців. Наприклад, можливість підтримувати традицію саббатікал, тобто періодично брати собі канікули на півроку – рік. І для них це настільки нормально, що вони пишуть про це в своєму профілі і Лінкедін, розказуючи в яких країнах встигли побувати.. А далі вони можуть розраховувати на адекватне працевлаштування без критичних оцінок тимчасового припинення професійної діяльності. Ми до цього тільки ідемо.

Lena Tykhonova: Прямолінійні. В житті вони кажуть, що думають. В роботі трохи обережніші. Комусь підійде, комусь ні, просто треба врахувати особливості менталітету.

Рейти для розробників набагато вищі, ніж в Україні?

Lena Tykhonova: Якщо працювати на голландську компанію напряму, без посередників, то рейти нормальні. Хоча в 2021 році, голландці скаржилися, що за 7К доларів, вони знайдуть спеціаліста й у себе. Найпривабливіші кандидати для них на аутстаф чи аутсорс в межах 2000-5000 євро.
З досвіду бачу, як голландські клієнти, зі зростанням винагороди українських спеціалістів, почали переключатися на інші країни, Єгипет, наприклад. З повномасштабною війною ще й додався фактор ризику.

Варто ще наголосити на тому, що голландські клієнти, як і багато інших, мислять gross винагородою. На це варто орієнтуватися, коли ви озвучуєте ваші побажання чи підписуєте контракт.
Податки – це ваш обов’язок. До слова, в Нідерландах податки від 20 до 30% (якщо людина працює не більше 40 год на тиждень). З кожної додаткової години роботи на податки йде майже 50% від заробітку. Тому в Нідерландах ніхто не поспішає особливо перепрацьовувати.
До повномасштабної війни було вигідно проживати в Україні, працюючи на продуктові голландські компанії.

На пенсію собі молодь у Нідерландах починає заробляти вже з 16 років офіційно, підпрацьовуючи касирами в магазинах чи обслуговуючим персоналом в кафе та ресторанах.

Сподобався момент, коли мами з дітьми можуть працювати парт тайм. У них немає такої декретної відпустки, як у нас, натомість, мама може працювати 2-3 дні на тиждень. Мати безперервний стаж роботи в пріоритеті, але й догляд за дітьми не менш важливий для них.

Olga Samchuk: Ми працюємо з ринком Нідерландів, і за останній рік, наші клієнти були готові перевозити висококваліфікованих мігрантів також з Туреччини, Тунісу, Індії, Бразилії, Португалії.

Багато хто працює по контракту з погодинною оплатою. В такому разі рейт може вдвічі перевищувати пропозицію для мігранта на таку ж посаду.