Чи впишеться новий співробітник в культуру компанії?

Більшість керівників команд і рекрутерів не будуть сперечатись, що співпадіння з культурою компанії – один з найважливіших чинників під час процесу вибору нового члена команди. 

Проте, це дуже розмите поняття, і часом буває складно навіть в рамках однієї компанії визначити критерії, згідно яким новий співробітник буде легко інтегруватись в культуру компанії.

Тож, що в себе включає культура компанії?

– цінності;

– бачення розвитку;

– специфічні бізнес-процеси;

– мова та стиль внутрішньої комунікації;

– системи переконань щодо найважливіших робочих та соціальних аспектів;

– звички;

– прийнятна, або домінуюча поведінка всередині команди.

Як визначити під час співбесіди, чи співпадає кандидат з командою за критеріями культури компанії?

1. Дослідіть культуру компанії. Для оцінки кандилатів важливо точно знати критерії культури. Для цього можна скористатись фреймворком Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI).

2. Визначте потреби кандидата. Наприклад, за допомогою тесту The International Personality Item Pool (IPIP-NEO). Та порівняйте їх з основними критеріями корпоративної культури вашої компанії.

3. Додайте питання про культурну сумісність до співбесіди. Наприклад:

   – що вам подобається у команді з якою ви зараз працюєте?

   – що найбільш приємне для вас в роботі?

   – яка була найбільша помилка в вашій роботі, і чому ви навчились завдяки ній?

   та інші питання

4. Дайте кандидату шанс самостійно відчути, чи підходить йому культура компанії. Проведіть екскурсію офісом, дайте можливість поспостерігати за роботою команди та задати майбутнім колегам декілька питань.

5. Не будьте упередженими в процесі оцінки. Ми вже говорили про розмитість поняття культури, тому важливо притримуватись фреймворку під час оцінки.

Не спирайтесь лише на оцінку культурних критеріїв. Не менш важливо оцінити професійні навички, знання, продуктивність та результативність.