Рекрутинг під час війни: досвід агенцій A-HR та MoreThan

Війна – це велика криза для кожного бізнесу, проте всі проживають цю кризу по-різному. Наша СЕО, Ольга Новикова зустрілась з Founder агенції A-HR, Анною Васюхно і обговорили власні складнощі та інсайти пов’язані з бізнесом. 

О.Н.: Ань, привіт. Як для тебе почалась війна? Які думки були в контексті роботи агенції?

А.В.: Війна почалася зі стану шоку о 7 ранку за лондонським часом від розуміння того, що в Україні на той час мої близькі, друзі, команда знаходилися вже кілька годин в тому жаху. Перші думки щодо агенції – потрібно швидко допомогти команді та перерахувати зарплату раніше, зрозуміти плани кожного та організувати максимально тісний контакт між всіма нами.

О.Н.: Війна ніби і не була неочікуваністю, проте все-ж таки не вірилось що все може початись. Ми теж в першу чергу старались усіляко підтримати команду та клієнтів, просто весь час були на зв’язку. 

А як відреагували ваші клієнти? Як швидко повернулись до найму?

А.В.: Більшість наших клієнтів та партнерів дуже турботливо та людяно виходили на контакт з нами. Ті розмови підтвердили в важкий момент наше розуміння того, що ми співпрацювали з компаніями та людьми, які близькі з нами ціннісно. 

В перші дні війни зайнятість команди впала до рівня 20-25%. В травні ми змогли вийти на рівень 60-70% навантаження, в червні – 80%

Ми дуже цінуємо те, що декілька клієнтів, залишили нам частину замовлень, а були й такі, що прийшли до нас із новими проектами. Неймовірна підтримка, ми це не забудемо! 

Зрозуміли ми і підтримали морально тих клієнтів, які були вимушені зупинити найм та консалтингові проекти, але більшість пообіцяли повернутися, як тільки буде можливість. 

О.Н.: У нас перші 2-3 тижні все взагалі зупинилось. Всі клієнти призупинили проекти. Ми ж останній рік фокусувались на ринку України, тому війна зачепила абсолютно усіх. За кілька тижнів почали активно спілкуватись з клієнтами з інших країн, і до кінця березня вже вдалось завести перші проекти. Період непростий, але продовжуємо нарощувати темпи роботи 🙂

А команда як? В яких умовах зараз працюєте?

А.В.: Команда вся працює зараз віддалено – Україна, Європа.

Якість та глибина комунікації, шалена взаємопідтримка, які відчуваються в команді, – це паливо для руху вперед.

О.Н.: О, дуже згодна з тобою. Ми теж об’єднались ще більше. Класно що команда дуже відповідально реагує: не дивлячись на те що всі наші в Україні, всі завжди на зв’язку та в безпечних місцях для роботи.

А.В.: Ми з першого дня і до сьогодні максимально підтримуємо команду. Створили A-HR help – передачі необхідного між містами, виплачували винагороди наперед декілька місяців. Обмінюємось контактами та інформацією в різних містах та країнах, наш чат активний майже 24/7, додали більше регулярних зустрічей з командою.

О.Н.: Так, ми теж тепер завжди всі на зв’язку. Особливо радіємо що вдалось зберегти всю команду та оплату в повному об’ємі, для нас це був фокус N1. Підтримували команду морально, допомагали з евакуацією. А ще намагались за кілька тижнів після початку війни повертати, потроху, команду в роботу – щоб потроху відволікатись від новин.

А.В.: Ми, крім того, приділяли багато уваги комунікації з клієнтами. Найголовніше – ми намагалися писати в своїх каналах, що ми робимо, та виходити на зв’язок особисто, щоб у клієнтів було розуміння, що ми поруч, можемо допомогти та підтримати.

Надавали аналітику щодо очікувань кандидатів від роботодавців та інші консультації щодо персоналу.

О.Н.: А ми з квітня намагаємось робити більше корисного контенту для бізнесу – як працювати з командою в складних умовах, що змінилось та як з цим жити. Також робимо багато аналітики. Зараз ще заглиблюємось в тему інклюзивності – це челендж який на нас ще чекає.

Доречі, поділись своїми інсайтами: як змінився рекрутинг після початку війни?

А.В.: Експортний рекрутинг та майже тотальний ремоут – це якщо коротко.

Також важливо сказати про те, що ми зібралися з командою та обговорили зміни, які помітили в спілкуванні з людьми після 24 лютого, і зафіксували їх в алгортимах та стандартах своєї роботи.

О.Н.: згодна, ми лише зараз бачимо, що Українські компанії відновлюють найм. А яка ситуація зараз у вас з рекрутингом? Як працюєте?

А.В.: Ми в стані безперервного трансформаційного руху:
– Розширюємо географію проектів з рекрутингу.
– Шліфуємо існуючі послуги з рекрутингу та консалтингу та розвиваємо нові продукти – тренінги, HR аутсорсинг та інші.
– Ще більше долучаємо партнерів до проектів та долучаємося самі.

О.Н.: Так, розширення географії зараз невід’ємна частина роботи. Ми теж виходимо на нові ринки, знайомимось. Доречі, вже маємо успішні кейси і в продажах і в рекрутингу по Європі. Ми теж шукаємо нові формати роботи, досліджуємо як змінились потреби бізнесу. Ну і соціальні та волонтерські проекти. Як на мене, CSR тепер невід’ємна частина Українських бізнесів. 

А.В.: Ми, звичайно, теж з волонтерськими проектами працюємо. Для України та українців ми брали участь в таких напрямках: тактична медицина, IT-армія та інформаційний супротив, допомога ЗСУ та ТРО, медичним закладам, кандидатам в пошуку роботи, переселенцям, тваринам.

В перші місяці війни ми домовилися, що у кожного є можливість витрачати 3+ годин робочого часу на волонтерство. Звичайно, в реальності ми працювали та волонтерили загалом по 16 годин на добу і більше.
Зараз вже у всіх є свої напрями волонтерства, ми максимально чітко плануємо свій час, щоб наші бізнес і волонтерські проекти виконувалися щодня.

О.Н.: А які твої прогнози про найм в найближчий час: що і як зміниться?

А.В.: A-HR – універсальна рекрутингова компанія, яка працює з різними секторами економіки. Завдяки цьому наша команда бачить “широку картину” ринку праці, тому можу оцінити та сказати про наступні зміни, які вже наступили:

– більшість компаній в Україні буде намагатися закривати потреби в наймі внутрішніми кандидатами та перерозподіляти функції всередині;

– міжнародні та іноземні компанії будуть намагатися залучити та утримати українських професіоналів в своїх країнах або віддалено;

– попит та пропозиція буде ще кілька місяців незбалансованою, так як багато компаній або призупинили діяльність, або ще в стані релокації/трансформації;

– збільшиться частка проектних пропозицій та короткострових контрактів;

– спеціалісти та менеджери з сильними hard & soft компетенціями вже відчули пожвавлення попиту з боку роботодавців з різних країн;

– кандидати отримали більше можливостей по географії та формату роботи, але звички та навички кандидатів виходити на широкий ринок праці ще не сформовані і буде потрібен час на це. IT-сектор вже має цей скіл, інші сектори починають вчитися;

– багатьом кандидатам доведеться змінти сектори, професії, отримувати нові кваліфікації та знання, так як ринок праці України став зовсім іншим після 24.02.2022;

– на ринок України заходить багато благодійних іноземних компаній, які також дуже сильно вплинуть на наше розуміння благодійності та співпраці з такими роботодавцями;

– також, думаю, буде розвиватися культура найму, пошуку роботи та інші навички, які раніше були менше потрібні компаніям та кандидатам в недостатньо конкурентному середовищі.

О.Н.: А ми ще помітили, що багато з HR-трендів, про які останніми роками говорять зі сцен світових конференцій під час війни прискорились в Україні. Ті ж CSR проекти, персоналізація роботи, фокус на mental health та ще більш серйозне пропрацювання процесів під формат ремоуту.

Ань, дуже дякую за бесіду. Цікаво дізнатись про досвід колег по ринку в такий непростий час та спільно обговорити перспективи галузі.