Турбота про досвід кандидатів у рекрутинговій агенції

Як рекрутингова агенція може вплинути на досвід кандидата, що проходить співбесіду у компанію – клієнта? І чи може взагалі вплинути? 

Сьогодні Co-founder & Recruitment consultant MoreThan, Софія Дрігола розказала як цей процес побудований у нас. На черзі – інтерв’ю з іншими агенціями. Давайте разом розбиратись з тим, як все влаштовано.

Як ви турбуєтесь про досвід кандидатів в процесі роботи?

  • Все просто: основна наша філософія – людяність. Ми намагаємось вести адекватну комунікацію як з кандидатами, так і з клієнтами. Ми ввічливі, підтримуємо зв’язок на кожному з етапів співбесід, надаємо фідбек після кожного етапу, підтримуємо зв’язок з клієнтом та кандидатом впродовж всього періоду випробувального періоду. Наші цінності – прозорість та чесність, і ми намагаємось слідувати цим цінностям у будь-якій комунікації.

Чи є у вас правила/рекомендації для компаній, що покращують досвід кандидатів?

  • На початку співпраці всі ключові моменти ми обговорюємо з клієнтом: проводимо багато часу в попередній комунікації, щоб зрозуміти наскільки вакансія відповідає поточному стану ринку, дізнаємось про процеси та культуру компанії. Аналізуємо стан ринку та готуємо для компанії рекомендації щодо того, які аспекти варто змінити чи покращити для підвищення зацікавленості кандидатів до компанії. Ми слідуємо нашим цінностям і в роботі з клієнтами: якщо на етапі обговорення вакансії клієнт просить нас щось приховати чи навпаки прикрасити – ми не будемо працювати з таким клієнтом.

Ви додаєте в процес рекрутингу активності з employer branding? Якщо так – які?

  • Ми проводимо базовий аудит бренду роботодавця компанії: комунікаційні прояви, тексти, кар’єрна сторінка, айдентіка і відгуки. Окремо, під час знайомства з клієнтом аналізуємо Employer Value Proposition. За запитом робимо розширений аудит. Ми приділяємо багато уваги текстам вакансій: мінімум креативу – максимум подробиць про компанію та умови. Застосовуємо для просування вакансій соціальні мережі та таргетинг. 

Чи часто отримуєте запити від компаній на консультації про покращення процесу найму?

  • Так. Ми щоденно працюємо з ринком, знаємо тренди і тенденції. Основний наш фокус в роботі саме на ринку працевлаштування. Тоді як основний фокус клієнта – розробка сервісу/продукту (що логічно :)). І в процесі роботи над вакансіями, і в форматі окремих консультації ми щотижня отримуємо питання від клієнтів про те, що робити компанії для залучення класних фахівців.

З яких причин найчастіше кандидати відмовляються від проходження співбесіди?

  • Ситуації бувають різні. В основному зараз відмовляються через небажання змінювати проект. За статистикою Djinni, розробники змінюють місце роботи в середньому кожні 9 місяців, тому не розглядають пропозиції, через те, що не так давно змінили проект (до 6 місяців).
  • Відсутність ремоуту. В наш час це один з найбільш критичних критеріїв при виборі компанії. Гнучкі підходи та довіра до команди важливі як ніколи.
  • Звичайно ж, нерідко питання в рівні заробітної плати. Ні для кого не секрет що багато роботодавців зараз наймають команди пропонуючи великі цифри в оферах. Тому, останній аргумент може бути саме цифрою, яка розставляє точки над «І» і для компанії і для кандидата.

За які активності/дії з вашого боку кандидати вам дякують?

  • Проактивність. Ми намагаємось в роботі випереджати очікування і кандидатів і клієнтів. Нещодавно отримали дуже приємний відгук про нашу роботу від кандидата. З нашої сторони все було просто – чіткий, але приємний текст, вся необхідна інформація для того, щоб захотіти пройти інтерв’ю, постійний контакт під час співбесід. В результаті, кандитат, що не шукав роботу – звернув увагу на нашу комунікацію. Нас надихають такі відгуки.

За які прояви зі сторони компаній дякують кандидати?

  • За чесність, швидкість та прозорість. Ввічливість в комунікації, зрозумілі та прозорі умови, інформація про проект, задачі, культуру компанії та менеджменту. Як правило, у нас дуже приємні та уважні до деталей клієнти, ми намагаємось заряджати наших кандидатів цією атмосферою, і радіємо коли наші кандидати знаходять свою компанію мрії!